Lojistik köy ifadesi, ulusal ve uluslar arası alanda tanımlamalara tabi olmak ile birlikte, temelde, her iki alanda da, nakliye işlemlerinin, lojistik hizmetlerinin ve eşya dağılım işlemlerinin, işletmeler tarafından yürütüldüğü belirli bir bölge anlamına gelmektedir. Bu bölgelerde, bahsedilen tüm faaliyetler yürütülmekte olup, kurulan bölgeler genellik ile metropollerin dış kesimlerinde yer almaktadır. Yer seçiminde, oluşturulan köyün taşıma bağlantılarına yakın olması göz önüne alınmaktadır.
Lojistik Köylerde Verilen Hizmetler Nelerdir?
Lojistik köy tanımlamasının içerisinde, lojistik kelimesinin gerektirdiği her türlü hizmetler verilmektedir. Taşımacılıktan depolamaya, elleçlemeden konsolidasyona, ayrıştırmadan gümrüklemeye, ihracat ve ithalattan transit işlemlere, alt yapıdan bankacılık ve sigorta işlemlerine ve danışmanlık hizmetlerine kadar her husus, lojistik köy hizmetleri arasında yer almaktadır.
Belirgin özellikleri arasında ise, yalnız tek çeşit değil, birden fazla çeşitteki nakliye türünün, kullanımına imkan sağlaması, akıllı depolama sistemlerinin oluşturularak dağıtımın tek merkezden yapılması gibi hususlar bulunmaktadır. Ayrıca, parklar, işletmeler, sosyal tesisler, elleçleme ve gümrük işlemlerin yapılacağı yapıların yer alması ve minimum 250 hektarlık alana konuşlanması da önemli özellikler arasında bulunmaktadır.
İlk temelleri 1970’li yıllarda atılan lojistik köyler, günümüze kadar gelişmiş ve dünyanın dört bir bölgesine yayılmıştır. Avrupa bölgesinde, 60’dan fazla lojistik köy bulunmakta olup, sayıları her geçen gün artmaktadır. Türkiye’de lojistik köy yapılması konusunda çalışmalar yürütülmekte olup, 15 farklı lojistik köy projesi geliştirilmeye başlanmıştır.
Ülke açısından faydaları düşünüldüğünde, lojistik köy uygulamaları devreye girdiğinde, hem ülke içi ulaşım alt yapıları yenilenmekte ve uluslar arası standartlara ulaştırılmakta, hem de dış piyasa rekabet gücü arttırılmaktadır. Belirgin bir katkısı da, yapılan yeni ulaşım imkanları sayesinde, şehir içi trafik sorununun çözüme kavuşturulmasıdır. Ayrıca, bu köyler, hızlı taşımacılık ilkesini hayata sokacak ve ekonomik taşıma ile bireylerin, ithalat ve ihracat yapan işletmelerin elini güçlendirecektir. Buralarda istihdam edilecek personele iş imkanının yaratılması gibi hususlarda, projelerin önemli ayrıntıları ve ülke ekonomisine katkıları arasında bulunmaktadır. Lojistik köylerin, sadece alt yapılar ile desteklenmesi değil, verilen hizmetler ile alt yapının uyuşması da önemli bir husustur.
Türkiye’deki Lojistik Köyler
Kaklık, Uşak, Köseköy, Gökköy, Hasanbey ve Halkalı 7 tane lojistik merkez açıldı. Mardin, Bozüyük, Yenice, Palandöken, Kemalpaşa ve Türkoğlu lojistik merkezlerin yapım çalışmaları devam ediyor. İstanbul (Yeşilbayır), Konya (Kayacık), Kayseri( Boğazköprü), Sivas, Kars, Habur ve Bitlis (Tatvan) Lojistik merkezlerine ilişkin proje, kamulaştırma ve inşaat ihale işlemleri sürdürülüyor.
Irak nakliye hizmetimize göz atabilirsiniz.